onsdag, juli 27, 2011

hverdagen siger sakte tilbake igjen....


det er dager i sorg og tristhet, men og dager med varme og kjærlighet.
alle kjenner vi noen som er berørt av det grusomme marerittet der foreldre mister sine barn, søsken mister søsken, barn mister foreldre. det berører en hel nasjon. en nasjon som velger å svare volden med kjærlighet og varme. størst av alt er kjærligheten. jeg beundrer vår statsleder for et ufattelig bra lederskap, og som er tilstede sammen med folket i sorgen. dette blir ikke glemt, men vi må sakte men sikkert ta hverdagen tilbake. sammen. ta hovedstaden tilbake med varme og kjærlighet. ikke la frykten ta over. jeg merker hvor tungt det er å ta hverdagen til bake. jeg har arbeid denne uken, men kjenner hvor mine tanker går til de etterlatte. og vi som har barn, vi har et stort ansvar snakke med barna og forklare så godt det lar seg gjøre om det som har skjedd. det er ikke alltid barn spør så mye, men vi må ikke ta det som en selvfølge at de forstår bredden av hva som har skjedd. hvordan skal barna klare det når det er så vidt vi voksne klarer å ta det innover oss.... jeg tror det er viktig å være sammen, prate om dette, vise omsorg og varme. det skaper trygghet igjen, spesielt for barna.

fem råd til foreldre. (departementenes hjemmesider)

• Forsøk å være rolig. Bruk god tid på å snakke med barna om det som har skjedd, og forklare dem at det er greit å stille spørsmål og fortelle om det de er opptatt av.
• Ærlig og forståelig informasjon er viktig. Sjekk at barna har forstått ved å spørre dem om deres mening og tanker.
• Forsikre barna om at de er trygge, og tilbring mye tid sammen (utendørs aktiviteter, lesestunder eller lignende). Vis omsorg og kjærlighet.
• Fortell barnet positive ting om hjelpearbeidet og alt som gjøres for å hjelpe rammede.
• Samtaler mellom voksne kan i unødvendig grad skremme barn, vær oppmerksom på hva barn overhører. Begrens tilgang til mediadekningen både på internett, TV, radio og aviser (særlig TV-bilder kan forverre barns stressopplevelser).

Ingen kommentarer: