onsdag, november 22, 2006

snart adventstid...


snart er det 1.desember og adventstid, ventetiden starter.. den kom nu som jula på kjærringa.. synes nettopp det var 1.oktober og man kjente på høstlukta og beundra fargan i naturen..

Ordet advent betyr egentlig Herren komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.I protestantiske og katolske kirker varer adventstiden 4 uker mens det i den reformerte kirken i Nederland og den anglikanske kirken ikke markeres noen advent. I ortodokse kirker varer advent 6 uker.

Adventstiden er også forbundet med faste. Ca. år 480 ble det bestemt at hver mandag, onsdag og fredag i adventstiden skulle man faste. Dette for å sikre åndelig forberedelse til feringen av Jesu fødsel. Mange katolske land praksiserer fremdeles fastereglene. I protestantiske land har ikke reglene hatt stor betydning siden 1500-tallet. I det norske bondesamfunnet var det likevel innskjerping på kostholdet i ukene før jul.

Noen steder i Norge brukte de 23. november (St. Clements dag) som en regel om at fra nå av og frem til jul skulle barna få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i julen. Blant fastematen sto fisk høyt - derfor ser vi at det er høysesong for lutefisk på norske restauranter i adventstiden.

Før i tiden - frem til den annen verdenskrig - ble advent kun markert i kirkene. De siste årene har det blitt vanlig å pynte hjemmene med forskjellig adventspynt som lys, kalendere m.m.
Adventslysestaken finnes i mange hjem. For hver søndag i advent tenner vi et nytt lys i staken og synger/leser et vers om advent.

2 kommentarer:

Unknown sa...

ikke så dum ide å ete litt mindre framover til jul. så kommer man kanskje inn i julekjolen :) hehe.. det er jo 23. idag.

ellers er jeg glad for at jeg har jul hele året, at jeg kan leve med JULEGAVEN hver dag! :)

gleder meg masse å komme hjem å se dere alle!
klem fra lillestrøm

Ann-Mari Andersen sa...

heia lillestrøm:)fredagsklem fra meg