Førstelektor og forsker v/UiT Norges arktiske universitet, samisk songwriter/sanger, skribent, kulturarbeider, barnevernpedagog med mastergrad i sosialt arbeid. Fra Kautokeino/Alta. 9 CD-utgivelser, derav 4 barneplater. Vunnet Sami Grand Prix og deltatt som finalist i Norsk Melodi Grand Prix (2008) Musikken er tilgjengelig bl.a på iTunes og Spotify.
mandag, desember 28, 2009
romjulens mange ansikt
Romjul eller romhelg er en norsk betegnelse for perioden mellom julehelga og nyttår, det vil si fra tredje juledag 27. desember til og med nyttårsaften 31. desember. Tradisjonelt var romjula imidlertid perioden mellom helligdagene i jula og trettendedagen (Hellig tre kongers dag 6. januar). Ordet romhelg kommer fra det norrøne rúmheilagr som betyr «som ikke trenger å holdes strengt hellig». Romjula er for mange i Norge preget av julefred og hjemmehygge med ferie eller stille arbeidsdager, skolefri, familiebesøk og spesiell julemat som grøt, pepperkaker og nøtter. Romjula kan bestå av rolig inneliv med mye spising, men også turer ut, refleksjon og ettertanke. Før var det også vanlig å gå julebukk i romjula. En nyere tradisjon er å knuse og spise pepperkakehuset en har lagd, i romjula eller uka etter. Stadig flere i Norge reiser utenlands i forbindelse med jul- og nyttårsfeiringa, og romjula er blitt høysesong for mange feriesteder. (wikipedia)
er din romjul preget av julefred?
denne spesielle tia er også mye sorg for altfor mange. fridagene som mange mange tusen barn gruer seg til. dagene med slitne foreldre som bare tenker på seg selv, fyll og vold...dager der krisetelefonene både for barn og voksne gløder og ikke en sengeplass er ledig på krisesentrene...
* I følge Helsedirektoratet er det mer enn 200.000 barn som har foreldre som ruser seg på en måte som barna reagerer på.
* 120.000 barn lever med foreldrenes rusproblemer.
* Røde Kørs-telefonen for barn og ungdom: 800 333 21 (gratis fra mobil og fasttelefon 14-20 man-fre)
http://www.nettavisen.no/innenriks/ibergen/article2444026.ece
ønsker deg en fin romjul og vær med på å gjør ditt lokalsamfunn til en varmere plass med å tørre å se din nabo og ditt medmenneske.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar