søndag, januar 10, 2010

perlemorskyer over kautokeino


Perlemorskyer eller polarstratosfæriske skyer er skyer som blir danna om vinteren i stratosfæren i høgder på 15000 til 30000 m, og ligg dermed dobbelt så høgt som cirrusskyer i troposfæren.

Perlemorskyer blir danna i svært låge temperatuar, under -78°C. Temperaturen kan bli så låg i den lågare stratosfæren om vinteren. I Antarktis kan temperaturar under -88°C ofte danne perlemorskyer type II. Slike låge temperaturar er ikkje så vanleg i Arktis. På den nordlege halvkula kan kraftig vind over fjell skape fjellbølgjer som forplantar seg oppover i atmosfæren. Der lufta stig mot bølgjetoppane blir lufta ekstra avkjølt, og den svært tørre lufta kan kondensere til skyer.

Sidan desse skyene blir danna svært høgt, kan sola skine på dei frå under horisonten. Solstrålene blir brote i iskrystallane på same måte som når lys går gjennom eit prisme, og eit flott fargespekter oppstår. Ein kan best sjå perlemorskyer når sola er like under horisonten.
(wikipedia)

3 kommentarer:

Anonym sa...

i gamledaga sa dem at uværet va på tur når d var sånne skyer, og vil huske at d stemte også DA, men i disse klimatider vet man aldri...
sms

Ann-Mari Andersen sa...

det har ikke jeg hørt, men det stemmer jo.

det blåser kraftig her nu.. og det er mildt... men du, jeg husker jula i 1998, da regna det i par daga her i kauto. også kom januar 99 da var det 50 kuldegrader..

Anonym sa...

stemte med de skyan, har vært storm her i natt, var redd at hustaket skulle fyke avgårde, men heldigvis holdt den enda :)
sms