lørdag, mai 09, 2009

det frie ordet

Det frie ordet er fritt:
I 1984 fantes det et samfunn under full kontroll. Likhetsprinsippet var brakt til de ytterste grenser, men under en paraply. Kontroll. George Orwell var framsynt i 1949 - han så hvor samfunnsutviklingen gikk med mulig teknologi. Romanen hans "1984" bør leses av alle som lurer på hva det frie ordet har av betydning. I hans framtidsroman var alle mennesker kontrollert av storebror - et totalitært samfunn hvor ytringsfriheten var fullstendig kneblet. Et samfunn styrt av ensidige interesser. Ingen utvikling, kun kontroll.
I dag, i 2009, hvem er det som ser oss? Blir vi i det hele tatt sett i mylderet? Hvor går utviklingen i mylderet? Jeg lurer ofte på hva som vil lede de pluralistiske samfunnene. Det store eplet er ikke lenger alene om å være smeltedigelen for alle folkeslag. Nå er vi et eneste sammensurium av kulturer, trosfrihet og det finnes ikke lenger en mal for etiske spilleregler.
Skal vi stoppe opp og se på oss selv en stund? Skal vi finne tilbake til et snev av 1984? Skal vi satse på et moralsk anarki? Eller, skal vi bare forflytte oss videre i samfunnsutviklingen og skape vår egen lykke?

2 kommentarer:

Anonym sa...

eh, ja jo. det kan du jo si. Vi må jo ja det frie ordet. HVis ikke sabborterer vi vår egen utvikling. GO Nina Karin Monsen - fra steinalderen!

Anonym sa...

steinalderen ja!!!

ama