søndag, februar 08, 2009

morsdagen

Morsdag er en hedersdag for mor, og er en importert amerikansk skikk på lik linje med Valentines Day og Halloween. Frokost på senga, en liten gave eller hjemmelaget kort fra barna hører med på dagen der mor skal gjøres ekstra stas på. Morsdagen har allikevel en lengre tradisjon i Norge, og har blitt feiret i mange hjem siden 1919.

Arbeidsdag ble hviledag for mor i USA
Under den amerikanske borgerkrigen jobbet en ung hjemmeværende mor ved navn Anna Maria Reeves Jarvis, for å bedre de sanitære forholdene for begge parter under borgerkrigen. Hun innførte "mødrenes arbeidsdag" for å jobbe mot bedre sanitære forhold. Hvordan disse kvinnene gikk frem, og hvor de la ned innsats er noe usikkert, men det antas at arbeidet var av betydning, siden begrepet mødrenes arbeidsdag ble et kjent begrep.

Anna Maria Reeves Jarvis datter, Anna Maria Jarvis, ble kvinnen som innførte "mødrenes hviledag". Cirka ett år etter at hennes mor døde, holdt hun en minnesmarkering for sin mor den 12. mai 1905, hvor hun oppfordret til en offisiell dag for mødre. Første morsdag ble feiret den 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia i kirken der den avdøde Anna Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912.

Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar. Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Den har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.
http://mammanett.no/aktuelt/morsdag

så: GRATULERER MED DAGEN ALLE MAMMAER:) håper du får en fin søndag og morsdag uansett kor du måtte befinne deg iverden.

for nøyaktig 11 år siden idag fikk jeg en gutt, på morsdagen:) en fantastisk gave. så idag blir det både burdsdagsfeiring, morsdagsfeiring og ikke minst, rett og slett fordi det e en fantastisk søndag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Annmari!la merke til deg ifjor under Grand Prix, syns sangen din var så flott, selv om jeg ikke forstod et eneste ord..Du virker så levende og glad og Andagassii gjør meg glad!
Venter på platen som snart kommer ut!Du skriver så varmt om det du driver med og det å være mor er stort!
Har lagt inn hjemmesida di som favoritt, var redd for å miste deg igjen! Var så glad da jeg fant deg og hørte på flere av dine andre sanger, du er dyktig!
Lykke til videre!
Ei som beundrer deg..

Ann-Mari Andersen sa...

hei hei. og tusen takk for fine ord. kor fint du fant meg:) kjempeartig det. ja jeg jobber for fult for å få ut plata mi i nær fremtid. vi satse på før påske. den blir bla i salg her inne på hjemmesia mi.

inne på sia mi finner du en oversettelse av andagassii sangen. den handler om tilgivelse. noe som e kjempeviktig å ha med seg i hverdagen.

så du får følge med her inne både på sia mi og bloggen, da kan æ garantere deg at du ikke går glipp av når plata kommer ut:)

ønsker deg en fin mandagskveld. håper virkelig at sola skinner i livet ditt og at det du styrer med er det rette for deg. livet er det vi lever nå:)

klemma