torsdag, oktober 30, 2008

1852


(foto: mette irene hætta)

dagene og kveldene går til teater, prøver, salmesang, mer prøver og teater. deler av kulturskolens sangkor er denne høsten med som sangere/statister på et teaterstykke sammen med det samiske nasjonalteateret sami beaivvas teater. de setter opp stykket 1852, der handlingen er basert på den grufulle sanne historien som utartet seg i kautokeino netopp i 1852. de fleste har nok sett den sterke og flotte filmen av nils gaup "kautokeino opprøret", og blitt grepet av historien.

manusforfatter nils isak eira og instruktør alex scherpf sier: "Filmen har åpnet opp for dialog om tematikken, og Gaup har trukket tilside sløret av fortielse og skam som har knuget dette så lenge i lokalsamfunnet. Teaterstykket vil nok ha en helt annen synsvinkel å fortelle fra, enn filmen. Elen Skum vil for eksempel ikke være så fremtredende som i filmen, vi vil heller fortelle historien om Marit Kuorak. Hun var kona til Aslak Hætta og mistet hele livet sitt som følge av opprøret i 1852". (hjemmesiden til sami beaivvas teater)

kulturskolenssangkor er glad for å få lov til å jobbe med slike flinke og proffe folk. alex er fantastisk flink instruktør og ikke minst flink med barna:) vi lærer masse.

så da er det bare å legge av fredag 7.november 08 og kom å se på uteforestillingen 1852, en kald novemberkveld under stjernene i kautokeino.

Medvirkende i stykket:

Skuespillere: Iŋgor Antte Áilu Gaup, Egil Keskitalo, Mary Sarre, Ánne Mággá Wigelius, Bjørn Sundquist, Rolf Degerlund, Anitta Suikkari, Beaska Niillas, Elisabeth Heilmann Blind, Nicko Buljo

Regi: Alex Scherpf
Komponist: Wimme Saari
Lysdesign: Lars Lidstrøm

se trailer:
http://www.amaldus.no/1852_trailer.htm1 kommentar:

Tor Erik sa...

Kult, ha en fin helg AMA og ta deg en pust i bakken innimellom.

Klem

Tor Erik