lørdag, juni 24, 2006

dødsporten...


i hverdagen med masse lyder, høye lyder, lyder som man ikke tenker over at dem e der, lyder som indvadere hodene våre..tv, biler, gressklipper, summen fra naboan på verandan, traktor, hunder, unga, skrik..... lyda som ikke legger merke til fordi dem skal være i ørene våre, fordi vi lever. livet e her og nu, i dette øyeblikket. det vel det eneste vi med sikkerhet vet, at vi lever akkurat nu, men vi vet ikke kor lenge, " gårsdagen er forbi, morgendagen har ingen sett.....".

idet man mister noen nære, kjenner man på seg at man lever. kontrasten til døden...når døden kommer brutalt på besøk, og frarøver oss noe kjært, man kjenner seg maktesløs, mennesket har funnet sin overmann, for døden spørr ikke. døden tar ikke hensyn til menneskebarnet...og vi som lever sitter igjen med sorgen og savnet....og uansett kor mye man er "forberedt" på døden, så er det like stort sjokk når den inntreffer..selv om man "vet" at gamle mennesker en gang ska dø, så oppleves det helt meningsløst alikevel... og sorgen og savnet e brutal..

fortsettelse følger... (det var litt tungt teama)

onsdag, juni 21, 2006



tivoli e gøy.. og en pengemaskineri.. var der en time og det gikk mange hundre kroner. men det var jo verd det da. og kjenne adrenalinet koker, bli litt redd. trur man treng det av og til. føler at man lever. nu ska ikk æ påskryte meg ta æ tørr ta alt som e på et tivoli da.. for æ e ganske feig da da.. men det e nu artig bare se på.. de minste karusellan fikk æ ikke prøve.. jaja. sto og så på de arbeideran som var på tivoliet. tenk dem reise på nye plasser flere gang i uka. dem kommer fra forskjellige land og mange har veldig forskjellige kulturbakgrunner. det må være litt spennende da. trur man må like mennesker for å kunne jobbe på den måten. trur faktisk kanskje æ kun tenke meg en sån sommerjobb:)

lørdag, juni 17, 2006






grønne fingre... om æ sku omskolert meg skulle æ blitt gartner. for grønne fingre har æ ikke, hadde grønne føtter idag når æ klipte plenen.. og det var et slit, eller det var go trening, man må jo se det positive i det da, masse forbrenning av fett.... vi har flytte hjem igjen, hyttelivet e over. det var 16 dager på hytte. men det var egenlig bare sunt for meg. det setter litt tankevirksomhet igang, tålmodighet blir prøvet, og mange gamle vaner og arbeidsmønster i forhold til husarbeid er blitt brutt... men det var nu litt godt kom hjem, mange flere kvadratmeter og rote på. så har æ jobba masse i hagen..og funnet ut at grønne fingre har æ definitivt ikke...men det e ganske morsomt når man får noe til å gro. blomster og busker e som andre levende fenomena, vann og næring er tingen. men så sa ei person til meg; "du må jo snakke med blomstrene dine.." og det hadde æ ikke tenkt på, omsorg? så nå syng æ for plantan og buskan mine når æ stelle dem....

torsdag, juni 15, 2006

sommer og sol.......
mandag var det 27 grader og kjempevarmt...idag e det ti grader og regn. det nytte vist ikke vente på sommervarmen...den vare i en dag og så e hærliheta slutt. så man må virkelig kjempe for å ikke bli værsyk...skulle jo egelig jobbe i min hage idag, plante blomster og kjenne duften av grønt gress...men men. det ble det alså ikke no av..men man må jo se det positive i at det regner, naturen e tørst og treng vann.. og mine nyinnkjøpte finske blomster må nok belage seg på å glede meg inne i huset. dem ble kjøpt i finland idag, var der en kort tur, en veldig så koselig avslappende tur i godt selskap. bare det i seg selv gav engergi. vet du, det som overaska meg var at lille pitte bygda som vi dro til, krydde av turister, som en maurtue, overalt var det svenske og norske turister. vi måtte stå i kø ialle butikkene vi var i.... og den finske byda e mindre enn kautokeino..... og kor e turistan her... kan jo være at æ ikke legg merke til dem da.. trur nok at finlendere er veldig flinke til å ta imot turista, få dem til å stoppe, få dem til å føle seg velkommen... all ære til finland:)

mandag, juni 12, 2006




fisketur...
var på fisketur i natt:) og fikk både abbor og gjedde. det var fantasktisk vær, 14 grader og vindstille. man kunne ta og kjenne på harmonien i naturen. alle lydene, fugla som sang og kvitra, jøken, myggen, det var som den fineste musikk. balsam for sjelen. trur man trenger litt time out fra stresset i hverdagen, lufte hodet sitt litt, la stillheten innta hodet på en måte. konsentrere tankene på ingenting...trur pinade æ ska fiske natt også..... ;) eller helst imårranatt. ikveld etter barnekor sangøvelsen drar æ til alta. der ska æ og klemet andres øve, eller forsette være kreatv. flere nye sanger er blitt født... det er så spennende det. etter fødselen er det å lære barnet å kjenne, æ og sangen ska bli på en måte ett....

lørdag, juni 10, 2006


fundering.........

"så blåste han evigheten i våre hjerter..." e det sån at etter at vi dør her på jorda, og våre kjære legger oss i en fin kiste, mange fine ord blir sagt om våre liv, så e alt slutt?? bortevekk?? vi råtner og blir til jord...det høres rimlig menigsløst spør du meg... ka e poenget med dette jordelivet, der vi i tillegg fyller jorda med fanskap, og egoet som styrer hele livet vårt. livet vårt preges av at vi ska leve evig her på jord. tenk om det virklig e sån at evigheten ble blåst i våre hjerter og det jordelivet vi har her e kun e forberedelse på det virkelige livet som ska leves etter at man dør fra jordelivet....tenk om det e sant at det finnes en virkelig himmel og et virkelig helvete... tenk om det e sant at våre valg som blir tatt her i jordelivet e avgjørende på kor vi ska tilbringe evigheten... bibelen sier at gud skapte menneske for å leve i pakt med han, være venna med han...men så gir han oss en fri vilje.. vi kan velge kossen vi vil leve...det e vel den største feilen han har gjort... for klarer vi det? når man ser ka vi har gjort med jorda vi lever på, det vi gjør med hverandre... mennsket søker etter noe hele tia. mennesket blir ikke tilfredstilt uansett ka det måtte finne på å anskaffe seg.. vi fyller livene våre med materialisme.. men e vi lykkelig.?? akkurat som vi har en sekk vi prøve fylle opp...men sekken har et hull og den blir liksom aldri full...og om det e sant, at det e kun fordi vi har glemt gud i hverdagen vår? så forblir vi tom inni oss? det som skulle være det naturlige har vi gjort til unaturlig???

fredag, juni 09, 2006


i går ble søstra mi færdig utdanna lærer.. det siste året leste hun ikke mindre en to grunnfag...med andre ord lest som gal i et år. frem til igår. da ble ho færdig lærer... rart med det, når man blir færdig med noe da e det også færdig, uansett ka det måtte være. færdi... man kan ikke få det tilbake igjen. man gjør seg færdi med noe, avslutter noe. men som også betyr starten på noe annet, et blankt lerret, starten på et nytt maleri. mange ganger kan man nok føle sorg og vedmod over noe som e færdi, og avsluttet. man føler savn og tomhet i forhold til det man har avslutta. det e jo enda en bekreftelse på at mannesket e et vanedyr. ofte kan fremtida og det nye lerretet virke skummet, man vet ikke ka som kommer på det, hvilken fager som kommer til å dominere bildet, det e no fremmed, og det som e fremmed skape ofte frykt i mennesket.

æ e stolt av og ha min søster som søster.. ho e et menneske med et stort hjerte for familie og andre mennesker. ho setter andre mennesker frem for seg selv. ho ønsker andre godt og ho går ganske langt for å hjelpe en som ikke har det bra. ho e bereist, har et nettverk over hele verden, og brenner for sin tro som ho gjerne deler med andre. ho e ikke opptatt av status og materielle goder. etter og ha jobbet som hjelpearbeider i ukraina og vært par mnd i tansania fikk ho et annet syn det livet vi normenn lever.... æ gratulere deg masse kjære søster som lærer:) lykke til. idag begynner resten av ditt liv:) velg rett, velg etter hjertet:)

mandag, juni 05, 2006

"Du er herre over det ord som ikke er sagt, men det talte ord er herre over deg..."

ordet e deg nær...i hjertet og i munn..ord har makt, ord kan drepe og ord kan bygge opp. man kan dvele på det negative, på bitre opplevelser fra fortia, man kan la det spire og gro. eller man kan legge det bak seg, og heller tenke positive tanker og la det positive gro, med positive ord. til syvende og sist må man huske at" sån som du vil at andre ska være mot deg, ska du sjøl være mot dem". spre glede, og du får glede. spre fanskap og du får det sjøl tilbake....

så la oss alle være snille og vennlige mot hverandre, spre glede til våre kjære og bekjente. velge å bruke dagen riktig, for det e idag det gjelder, i dette øyeblikket. for neste øyeblikk vet man ikke om hjertet slår..gi en klem, et smil, en klapp på skuldern eller et ord som varmer. ha en fin dag og bruk den riktig:)

lørdag, juni 03, 2006


Man e ganske materialistisk…mennesket e blitt totalt avhengig av ting og tang som e rundt enn. Kan ikke leve uten ditt og datt…man drukner i overflod, drukner i døde ting. Og en ting e sikkert, mye vil ha mer... Vi blir liksom ikke lykkelig før vi har fått akkurat den tingen, vi bare må ha det.. Mennesket blir ikke tilfredstilt på noen måte. Og når vi har skaffet oss akkurat deeen viktige tingen ja da strebe man etter noe annet. Og før vi vet ordet av det så er vi nedlesset av bekymringa over alle tingene vi har rundt oss. Og jo mer ting man har jo mer fanget blir man. Man gjør seg selv til fanger…..for tiden bor jeg i en hytte på grunn av at jeg pusser opp badet i mitt private palass, som e fult av ting og tang som jeg har strevd etter…huset med det rare i..nu bo æ i en hytte uten mine kjære døde ting og tang. Først etter nån dager oppdaget jeg at jeg faktisk var fanget i et materialistisk fengsel….det var en ganske tankevekker det, det gir nån tanker om livet, og ka man fyller livet med, og ka som e viktig i livet. men det æ fort oppdaga e at det går faktisk ant å overleve, og ha det kanskje enda bedre, uten gull og sølv, channel nr5, badekar, parabol med hundre kanaler, oppvaskmaskin og tørketrommel. Mennesket e vanedyr, og vaner kan være vanskelig å bryte, men det går ant har æ fått oppleve. Ting kan gjøres på andre måter uten finulitetan man har blitt vant med, og det funker meget bra og. Trur ikke mennesker tenker over ka man omgis med. Mange føler tomhet, tristhet og lengsel etter noe, innestengt i sitt fengsel, inn i seg selv, der ingen av nøklene man kjøper passer til døra.